Tjänster – Permanent hårborttagning med diod laser

Ansikte och/eller kropp

Hårborttagning med diodlaser är den senaste metoden för effektiv hårborttagning. Den ersätter både den äldre metoden med ”ljusvågor” intensiv pulsad ljus (IPL) och rubinlaser, då diodlasern använder sig av mer energi och rätt puls- och våglängd för att på bästa möjliga sätt fokusera på permanent hårborttagning. Diodlaser är dessutom betydligt mycket säkrare och snabbare. På grund av sin inbyggda dubbla kylsystem blir behandlingen extra smärtfri och med en behandlingshastighet på 10 Hz (10 pulser i sekunden) blir behandlingen ca 66 % snabbare än ett vanligt IPL-system. Laserlampan passerar rakt igenom huden som leder oss till hårsäcken som värms upp till 70 grader Celsius och hårstrået dör.

Vi använder maskinen ”Capius 810 Diod Laser” som är en mycket kvalificerad maskin för permanent borttagning av hår.

Bakgrundsfakta

Håret är uppbyggd av keratin. Keratin är proteiner som även ingår i vår hud och naglar och har en slags skyddsfunktion. Varje hårstrå består av döda keratinceller i tre olika lager. Det yttersta lagret är ett tunt skikt som skyddar lagret innanför, det vill säga cortex. Cortex innehåller melanin som avgör vår hårfärg. Det finns två typer av melanin, eumelanin som ger mörk hårfärg och pheomelanin som ger ljus hårfärg. Vitt eller grått hårstrå saknar melanin och är en följd på bland annat stigande ålder, stress eller sjukdom. Det innersta lagret kallas medulla som reflekterar ljus, här sker själva hårväxten på grund av celldelning.

Håret växer i tre olika växtfaser som bildar cykler, växande eller vilande. Växtfaserna kan variera beroende på vilket hårtyp du har. Under den anagena fasen sker snabb celldelning och hårsäcken får näring. Denna fas har en långsam växtcykel som gör håret längre och tjockare under en 2-8 års period, där ca 90 % av hårsäckarna är aktiva. Den katagena fasen pågår under en 2-4 veckors tid. Här slutar håret att växa men faller inte av. Den sista växtfasen heter telogena fasen, som även kallas vilofasen. I vilofasen är hårstrået ”vilande”, här sker i princip ingenting alls. Vilofasen kan pågå i 5-6 veckor, därefter faller hårstrået av och håret återgår till den anagena fasen.

Såhär går behandlingsprocessen till

Vi på Kvinnlig Klinik Estetik utför behandlingar utifrån de olika växtcykeln mellan varje behandling. Man kan räkna med att växtfasen i ansiktet varar under 4-6 veckor, överkroppen mellan 6-8 veckor och underkroppen mellan 8-12 veckor. Detta innebär att ”väntetiden” mellan varje behandling bokas utifrån växtfasen på det behandlade området. Vi vill vänta mellan varje behandling för att håret ska hinna återgå till den anagena fasen, då diodlasern endast kommer åt de aktiva hårsäckarna. Vilande hårsäckar saknar pigment och upphettas inte av laserpulsen, vilket i sin tur inte leder till något resultat.

Behandlingen kan variera mellan minuter till timmar beroende på behandlingsområden som behandlas. Vi har dock möjlighet att dela upp behandlingen för dig som har tidsbrist. Antalet behandlingstillfällen kan variera från person till person, men vi brukar rekommendera mellan 5-8 behandlingar för att uppnå optimal effekt.

Ibland kan man efter några behandlingar uppleva att man helt plötsligt fått mer hår på vissa områden. Detta beror på att återstående hårsäckar i vilofasen aktiveras av laserlampan snabbare, än vad de skulle ha gjort utan laserbehandling. Men detta är positivt, då vi enklare reducerar de nyaktiva hårsäckarna vid nästa behandlingstillfälle!

Att tänka på innan behandlingen

Viktigt att man inte exponerar huden med sol minst två veckor före och efter behandling för att undvika risken för irritationer eller pigmentering. Dessutom blir behandlingen mycket effektivare på ljusare hud, då pigmentförändringar kan minska behandlingseffekten. Även simning, bastu eller gymnastik 1-2 dagar efter behandlingen rekommenderas inte.

Behandlingsområdet skall rakas dagen innan eller samma dag som behandlingen sker. Undvik användandet av epilator eller vax 4-5 veckor innan och under behandlingensperioden, då laserlampan inte verkar på tomma hårsäckar.

Vad händer efter behandlingen?

Efter behandlingen får man normalt en viss hudrodnad och en liten svullnad på det behandlade området. I vissa enstaka fall kan man även få vattenblåsor som oftast försvinner inom en vecka. Undvik att riva/klia på blåsorna för att de inte ska orsakas för infektion.

Kontraindikationer

  • Vid konsumtion av starka mediciner, t.ex. acnemediciner eller kortison.
  • Hög diabetes som kräver medicinering
  • Cancer
  • Gravida, eller ammande kvinnor.



Boka tid online

%d bloggare gillar detta: