Koppningsterapi
Vad är koppning?
Koppning är en form av alternativ till medicinsk behandling som reducerar smärta genom att ta bort stagnation.
Historisk bakgrund
Hijama är ett arabiskt ord som betyder ”sugande eller vakuum”. Ursprungligen är Hijama känd som ”koppning” på grund av användningen av koppar, bambuträd eller horn som terapeutiska verktyg. Verktyget värmdes upp för att skapa ett undertryck vilket medförde skapandet av ett sug för att dra ut blod och pus/inflammation. Därefter konstaterades att koppning även var effektivt vid behandling och förebyggande av andra sjukdomar, som koppning med tiden utvecklades till en terapeutisk metod.
Koppning har funnits sedan 1800-talet och trots att det tidigare varit associerad med traditionell kinesisk terapi, visste hela världen om denna terapi och använde den. I västvärlden började man med koppning första gången i Egypten, då man med våtkoppning reducerade slaggprodukter från kroppen men ansåg på den tiden koppning som ett botemedel för all form av obehag eller smärta i kroppen. Koppning idag har utvecklats då terapin styrs av specifika tider när det bör göras samt specifika punkter på kroppen som förbättrar hälsan, reducerar toxiner och slaggprodukter samt bygger upp immunförsvaret.
Det finns tre typer av koppning; våt koppning, torr koppning och koppningsmassage.
- Torrkoppning utförs genom att applicera en plastkopp på ytan av huden med hjälp av en pump för att avlägsna luft genom sugning. Denna metod drar blod och vätska från ett inflammerat område till ytan av huden. Torr koppning kan utföras när som helst och även på gravida eller sjuka klienter, då man inte utför några snitt eller avlägsnar blod, utan syftet är att främst förbättra cirkulationen.
- Våtkoppning innebär att små snitt görs på yttersta hudlagret med ett sterilt blad efter att torr koppning har utförts i 3–5 minuter. Koppen appliceras sedan på huden igen med hjälp av sug och tryckskillnaden extraherar blodet som har samlats. Efter korrekt utförande av en utbildad koppnings-terapeut, lämnar våtkoppning inga märken eller ärrbildning på huden.
- Koppningsmassage innebär koppning som utförs med hjälp av en generös mängd olja (såsom sesamolja, olivolja osv). Koppen appliceras på det område som skall masseras och placeras på huden med hjälp av en lätt spänning och kan sedan flyttas över huden med en glidande rörelse i cirkulära eller långa rörelser. Koppningsmassage kan också utföras när som helst och är effektivt för att minska värk i leder och muskler samt förbättra blodcirkulationen.
Vad är koppning bra för?
Koppning har visat mycket positiv effekt för smärta eller problem som är direkt ansluten till blod eller muskler. Samtidigt är behandlingen en perfekt terapi i förebyggande syfte av sjukdomar såsom mot kolesterol, slaggprodukter/toxiner och högt blodtryck. Behandlingen har även visat effektiva resultat i skönhetssyfte bland annat reducering av celluliter. Koppning har även påvisad effekt för reducering av smärta som uppstår hos kvinnor efter förlossningen, men utförs då cirka 40 dagar efter förlossningen.
Att tänka på innan behandlingen
- Det kan vara bra att motionera en dag innan behandling för att sätta igång blodcirkulationen, men undvik utmattning.
- Man måste vara på fastande mage från all typ av mat i 3–4 timmar före koppning. Diabetiker behöver kunna fasta för endast 2 timmar innan koppning, det är tillåtet att konsumera små mängder mat eller godis om det behövs.
- Drick mycket vatten hela dagen innan koppningsterapi, men det rekommenderas att inte dricka något heller ca två timmar före koppning.
- Vid medicinering, ha medicinlista tillhands.
- Ha på dig lösa och bekväma kläder av bomullsmaterial.
Att tänka på efter behandlingen
- Inte duscha i varmt vatten, då det finns risk för skada och kliande.
- Bra att dricka mycket vatten eller juice/sockerdricka för att höja blodsockret.
- Äta vitamin-och mineralrikt såsom bönor och havre.
- Undvika allt som är ansträngande 24 timmar efter behandlingen.
- Inte resa dagen efter.
Kontraindikationer
- Gravida
- Barn under 18 år
- Under menstruation
- Smittsjukdomar såsom; hepatit, HIV, aids, Ebola.
- Cancer
- Dialys
- Meningits
- Tidigare organkollaps
- Tuberkulos
- I vissa fall även permanenta kroniska sjukdomar.